Europas nest siste diktatur

Det påstås at Hviterussland er Europas siste diktatur. Tøysediktatur, spør du meg. Folk der har jo til og med stemmerett. Vatikanstaten, derimot. Det er skikkelig diktatur, det.

Jeg elsker å reise til diktaturer – dikta-tur, som jeg kaller reisene, og har naturligvis besøkt Hviterussland. Men Europa har et diktatur til, som ofte er oversett, nemlig Vatikanstaten.

Her er det ikke antydning til folkestyre, men så kan du kontre med at det nesten ikke er folk heller, så det betyr ikke så mye. Men la oss se litt på dette pussige rare landet.

Vatikanstaten er verdens minste land, både i folketall og areal, og er i sin helhet innen for bygrensene til Roma. Arealet er latterlige 0,44 kvadratkilometer og folketallet er ca. 829. Vatikanstaten er sete for den katolske kirkes overhode.

Utsikt over Petersplassen fra toppen av Peterskirken.

Utsikt over Petersplassen fra toppen av Peterskirken.

Paven har all makt
Paven er riktignok valgt, men han er valgt av et svært lite antall kardinaler, hvorav de fleste ikke bor i landet engang, og han velges på livstid. Når han først er valgt, har han all makt i landet, og selv om han ikke utøver den direket i stor grad, delegerer han den til «den romerske kurie», som har både lovgivende, utøvende og dømmende myndighet. Svært tvilsomt.

Dette fører til slike interessante fenomener som at det først i fjor ble forbudt å misbruke barn. Nå bor det omtrent ingen barn i Vatikanet, men det betyr at hver eneste gang det har blitt oppdaget at høye geistlige har misbrukt barn andre steder i verden, har det bare blitt dysset ned av kirken. Det har vært viktigere for dem å beholde fasaden enn å stoppe voldtekt av barn, utført av kirkens representanter – et typisk tegn på en diktaturstat.

Detalj fra kuppelen på Peterskirken

Detalj fra kuppelen på Peterskirken

Verdens høyeste kriminalitetsrate
Vatikanet har verdens høyesete kriminalitetsrate. De siste tallene jeg har funnet er fra 2002. Da var det 1,33 anmeldte lovbudd pr. innbygger! Vatikanet hevder naturligvis at det er utlendinger som begår lovbruddene, som i hovedsak består av lommetyveri og veskenapping.

Privilegier kommer og går
Vatikanet har ingen arbeidsledighet. Når du ikke lenger jobber for Vatikanet, mister du statsborgerskapet – i så måte er det omtrent det eneste landet i verden som fratar folk statsborgerskapet.

I landet jobber det en rekke fremmedarbeidere. Disse har helt andre rettigheter enn landets egne innbyggere, og det skorter ikke på privilegier for de få med vatikansk pass. Andre personer har ikke engang bevegelsesfrihet i landet.

Alt dette høres ut som morsomme pussigheter, og de fleste av dem er det, i og med at folk ikke blir født i dette landet – man blir statsborger dersom man jobber for landet, enten i diplomatiet, visse deler av administrasjonen eller i sveitsergarden.

Vatikanet1

De virkelige problemene
Det som er mer alvorlig, er at pavens makt strekker selg svært mye lengre enn landets grenser. Han er ansett som guds stedfortreder på jorden av over en milliard mennesker verden over. Og da begynner vi å snakke om skikkelig diktatur. En mann som jobber hardt for å kontrollere livene til 15% av verdens befolkning, ned til detaljer om hvem som kan ha sex med hverandre, når de kan ha det, og på hvilken måte. En mann som vil ha siste ord om hva folk kan si, mene og tenke, og opp gjennom historien har truet dem med både verdslig og guddommelig straff av grusomste slag, er virkelig en diktator av høyeste klasse.

Europas siste skikkelige diktatur
Vi kårer med dette Vatikanstaten til Europas siste ordentlige diktatur, med alle kjennetegn på plass. Her er det en gudommelig leder som sitter på livstid, har all makt, som gladelig har ofret barn i tusentall for å beholdet «fasaden», elsker å bli hyllet av folket og av tilreisende gjester, bygger enorme monumenter og deler ut privilegier. Hviterusslands Lukatsjenko har ingen ting å stille opp mot dette, og landet hans er heved degradert til Europas nest siste diktatur.

Fra innsiden av taket i Peterskirken

Fra innsiden av taket i Peterskirken

Utsikt fra taket på Peterskirken

Utsikt fra taket på Peterskirken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *