Gjør som en romer

Roma har langt lavere tetthet av kjedebutikker enn Oslo. Så skal du ha mat, er det atskillig morsommere steder å gå enn på super’n.

Romere handler mye mindre i kjedebutikker enn vi gjør, og det finnes små klesbutikker, små elektronikkbutikker og matbutikker av alle slag og størrelser.

Når jeg reiser med barn, leier vi ofte en leilighet, for det er bedre for de fleste, og blir ikke noe dyrere enn et hotell. Det innebærer at man kan ordne seg frokost selv. Da får man sjekket ut litt lokal mat, samtidig som man kan bestemme selv hva slags frokost man ønsker.

Det beste med det er likevel at man da må ut å handle mat der lokalbefolkningen handler, og det er alltid spennende.

Matmarkedene
I Roma er det særlig to steder man går for å handle mat. Det ene er på de store matmarkedene – haller (noen er også utendørs) med små boder der de selger frukt, grønnsaker, fisk, brød, pasta, ost, skinker og mye annet. Alt er ferskt, lekker arrangert og rimelig. Her er det bare å kjøpe det man ønsker, men de som jobber der snakker ofte lite annet enn italiensk, så man må gjerne bruke litt fingerspråk og noen smil hvis man ikke kan språket. Det kan gjøre det utfordrende, men samtidig ganske spennende å handle der. Slike mathaller finnes i alle boligstrøk i byen. Spør noen lokale om hvor den nærmeste er. Det er en flott opplevelse, selv om du egentlig ikke skal ha noe der. Kjøp en ost du kan kose deg med, eller noe frukt til å ha som niste. Kvaliteten er svært høy. Markedene er åpne fra tidlig morgen til tidlig ettermiddag. Kommer du tidlig, er det intens aktivitet der fra kjøkkensjefer som skal kjøpe inn til restaurantene sine. Litt senere på dagen er det husmødre og pensjonister som dominerer.

En frukthandler på et matmarked i Prati.

En frukthandler på et matmarked i Prati.

Ost- og skinkebutikker
Hvis du har tenkt å ta med deg ost og skinker hjem, kan det være bra å besøke butikker som spesialiserer seg på nettopp slike ting. De finnes mange steder i byen og stort sett et utvalg vi nordmenn finner overveldende. Vi fant en butikk som heter Paciotti Salumeria. Dette er en ganske liten familiebedrift, fylt til randen av godsaker. Her henger det hele skinker på vegger og i taket, det er oster høyt og lavt, og de som jobber der ikke bare vet hva de snakker om, men de brenner for det. Når man stiller spørsmål og viser interesse, lyser det i øynene deres, og de løper mellom hyllene og forteller om ostedistrikter, og melkedyr, griseraser og lagring.

Et El Dorado for ost- og skinkeglade nordmenn.

Et El Dorado for ost- og skinkeglade nordmenn.

Ost er en egen kunstart
Vi hadde en ganske god runde med yngste sønn i bedriften, Luca, som fant fram faste geitoster, fersk Mozarella, tre år gammel Parmesan, Pecorino med safran, Gorgon Zola så moden at den burde spises med sugerør, og var det noe han ikke kunne svare på, spurte han bare far som sto bak disken og skar de herligste skinker, og sendte et stykke vår vei, når det var noe han mente vi burde smake på.

Skinkene hang tett i tett, med bilder som illustrerer hva som gjør dem så gode.

Skinkene hang tett i tett, med bilder som illustrerer hva som gjør dem så gode.

Butikken luktet intenst av alle ostene, og smaksprøvene kom i fleng. Hvis du trengte litt vin til alle smaksprøvene, var det råd med det også.

Luca fortalte at i Lazio, som er distriktet Roma tilhører, har de mye sau, og derfor lages Pecorino, som er spesiell for dette distriktet, nettopp av melk fra sau. Romerne bruker den i stedet for parmesan i matlaging og på pasta. Sauemelk er litt strammere, og gir dermed mer smak enn parmesan, som sjelden blir sterk.

Hyggelige priser
Prisene et slikt sted er naturligvis høyere enn på matmarkedene, men ikke avskrekkende. Den dyreste parmesanen de hadde kostet marginalt mer enn den vanlige du finner i butikkhyllene i Norge (€35 pr. kg), og er naturligvis av en helt annen kvalitet. For skinker kan det være litt annerledes. Skal du ha de virkelig spesielle skinkene, som spanske Pata Negra, er den dyr også i Roma (€90 pr. kg), mens svært gode skinker, gjerne lagret i to år, får du for €20. Oster og skinker blir vakuumpakket så det skal holde seg lenge, og tåle transporten hjem.

Luca ga oss en rekke gode tips, fant oster som passet vår smak, og han ville gjerne at vi skulle ta bilde med ham før vi gikk ut av butikken. Det hele ble så mye mer enn to poser med ost og skinke. Det ble en opplevelse, en læretime, så mange smaksprøver at vi kunne hoppe over lunsjen og et meget hyggelig minne.

Luca ville gjerne at vi skulle ta bilde av ham i butikken.

Luca ville gjerne at vi skulle ta bilde av ham i butikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *